nami
Tbe2 haku terasa nak blogging mlm2 jumaat nih. tggl sejam lagih bleh laa aku blk rumah, the start of my weekend. Yup, aku masih di opis. Time2 gni mula lah aku rajin merayau2 di ruang cyber. ohoho

Td Bart ada send email kat aku, psl otak kotor akibat makan sushi. Maka aku pon bacalah artikel tersebut, tanpa berani utk melihat gambar yg di attach sekali. hehe seb baik ada warning ckp gambo x best utk ditonton oleh insan berhati lembut cam haku. kiki. dan seperti biasa, time2 lahu macam ni aku mmg rajin buat research di tenet, carik laa pape artikel yg menyokong kenyataan ini.

Dan terjumpalah aku artikel ini: Is it safe to eat sushi? Menurut artikel ni, ikan mentah terutamanya tuna & swordfish (ikan todak..?) zaman skang nih da byk terdedah ngn pencemaran, oleh itu ikan2 ni da serap byk kandungan mercury yg semestinya mmg x bagus utk sistem badan manusia. masih bleh dimakan, tp dlm kuantiti yg sket aje. Menurut artikel tuh, klo seminggu da makan byk ikan tuna tuh, seminggu dua lepas tuh jangan la makan lagi, biar mercury level lam badan kita da turun, pastu bleh laa consume lagi. Macam tu lah lebeh kuang yg aku baca tu. Tak ter over rajin la plak nk buat kajian menyeluruh. Sekadar ckup untuk menyedapkan ati sendiri untuk terus menikmati sushi di masa akan datang.. :P Lagipon aku santap sushi ada laa 3 4 bln sekali.. itupon aku amek 2 ketul jek smoked salmon sushi. tekak aku nih blom ckup advance utk telan sushi mentah.ngehehehe

hmm.. tp cmn plak ngan pengambilan oyster yek? aku penah telan sbijik oyster mentah. err... perasaan yg sukar digambar. aku heran cemana omputih suka telan benda nih mentah2. aku cuba2 search, ropanya kat Mexico da kuar announcement bln lepas utk ban pengambilan oyster mentah, sbb ia mengandungi bacteria (yang aku malas nk search). da kuar announcement tuh, pusu2 dorg g telan oyster byk2 macam da xde esok, sbb nnt da ssh nk jumpa lg. macam ni ler manusia, yg xleh tu laa, lagi dia nk..

Ohh, 1 lg point yg aku nk share di sini, juga credit dari artikel di atas: sushi yg disediakan dari ikan yg telah dimasak, bagus utk kesihatan - rendah kalori, rendah lemak dan berkhasiat, asalkan kita berwaspada dengan pengambilan kicap dan bahan2 tambahan lain (err mungkin wasabi) sbb ini akan meningkatkan kadar sodium yg terpaksa diterima oleh tubuh.

sekian saja.. da hampir waktu balik yosh!! tak sabar tunggu esok, nk tgk new moon & ninja assassin. :D

[edited] uhuu da sahih pasnih kena buat sdr klo tingin sgt nk mkn sushi.. aku igt klo masuk sake direct masa masak nasi tuh baru dikira haram. dan klo guna cuka dia sepatutnya halal lah. tapi ropa2nya cuka beras yg dorg guna tuh sdr diperbuat ngn sake. huhu ku baru taw~~ wpon tatau sushi kat jusco dorg pakai cuka apa, tp da bangkit was2 tuh da x bleh lagi..

Japanese rice vinegar (米酢 or simply 酢(lit. vinegar)) is very mild and mellow and ranges in colour from colourless to pale yellow. There are two distinct types of Japanese vinegar: one is made from fermented rice and the other, known as awasezu or seasoned rice vinegar is made by adding sake, salt and sugar. Seasoned rice vinegar is used in sushi and in salad dressing varieties popular in the west, such as ginger or sesame dressing. credit dari http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_vinegar[/edited]

Labels: edit post
0 Responses

Post a Comment